Festménytisztítás

A sötét háttér előtt puhán festett pünkösdi rózsák nagyon vékonyan, lazúrosan festett szirmain volt megfigyelhető a festményt borító szennyeződés.

A festmény átvételkor
A nagyméretű festmény blondel kerete is figyelemre méltóan jó állapotban, csak egy kis kitöréssel a jobb sarkában érkezett, ám ez nem zavarta a tulajdonosát-és nem is volt észrevehető. A festményt harmonikusan keretezte.
A festmény hátulját mutatjuk, itt látszik az összeállított díszkeret és a vakkeret, amelyre a festményt feszítették.
 Megfigyelhető, hogy a por és éveken keresztül a felületre tapadt piszok a kép hátulján is jelen van.
 Ez egy régi, házilag készült, nem ékelhető vakkeret, amit a sarkoknál megerősítettek ugyan, mégsem a legmegfelelőbb a célra, mert a méretét ékek hiányában nem lehet változtatni. Ezen rendszerint megereszkedik az olajfestmény, ezért érdemes kicserélni egy új, ékelhető vakkeretre.
a festő szignója
A keretéből kibontott festmény és festő szignója a jobb alsó sarokban. Reményünk volt arra, hogy tisztítás után jobban olvasható lesz a festő neve.
A váza tisztítása.
 
Óvatosan adagolt tisztítószerek után semlegesítjük a szennyeződést oldó anyagot, ez az egyik legfontosabb része a munkának, ennek hiányában nem javasolt az otthoni szerekkel végzett festmény tisztítás.
Végül a vékony, elsárgult lakkréteget oldjuk le  a felületről, mely befolyásolja a festmény színeit és ezt követően kap a kép egy teljes védőlakkozást, jelen esetben selyemfényű dammárlakkal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések