Falkép tisztítás

A Parlament Delegációs termét díszítő falfestmények tisztítása

Falkép és festményrestaurálás az Ecsetvonás restaurátor műteremben
Gazdagon részletezett festmények díszítik a  sablonált alapfestést
Látványos eredményt hozott a mechanikus, száraz tisztítás mely során a festett felület évtizedek alatt rárakódott porszennyeződését távolítottuk el. A világosabb téglalap alakú részen már a tisztított felület színei látszanak. A falakhoz a '70-es évek óta nem nyúlt senki, a teljes rekonstrukciót, mely a megtalált diák alapján a berendezés, a padsorok díszítéseinek újrafaragását is jelentette, a falakat borító patronminták és az azt díszítő figurális alakok tisztítását is magába foglalta a 2017-es restaurálás során.
Falkép és festményrestaurálás az Ecsetvonás restaurátor műteremben
Félbe tisztított felület, a bal oldalon lévő sötét részek még érintetlenek
Az aranyozást és a teljes festett felületet érintette a szürke rétegű szennyeződés, így a javítások előtt a mennyezet egészét átfogóan tisztítottuk meg. Az épület mozgása miatt a falakon jelentkező repedéseket tömítettük, majd ezután beilleszkedő retussal festettük a fehéren világító tömítéseket.
Falkép és festményrestaurálás az Ecsetvonás restaurátor műteremben
Tisztítóablakok "világítanak"a festett díszítményeken
Falkép és festményrestaurálás az Ecsetvonás restaurátor műteremben
Tisztítás közben élesen elválik a két terület

A főlépcsőház díszítőfestészetéről ezt írja az országházi ismertető: „A reneszánsz korban előszeretettel alkalmazott groteszk figurák láthatóak. A groteszk olyan díszítőelem, amelyben fantázia szülte figurális alakok növényi motívumokkal keverednek. Steindl Imrének komoly gondot okozott a díszítőfestés megtervezése, mivel nem akarta megtörni az épület neogótikus jellegét. A megoldást végül a reneszánsz groteszk dekoratív, de nem túl hivalkodó stílusában találta meg. A magyar erdők és mezők virágainak ábrázolásával igyekezett nemzeti jelleget kölcsönözni az épületnek, kivitelezése a kor híres díszítőfestő-vállalkozója, Scholtz Róbert nevéhez fűződik.” 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések