festmény restaurálás

Amikor egy kép tulajdonosa a műterembe hozza a festményét, az első kérdések között van, hogy szerintünk érdemes-e foglalkozni a festmény restaurálásával

Festménytisztítás közben előjönnek a kép árnyalatai
Általában azért bizonytalan, mert nem tudja, mekkora értékű az a festmény, ami egy régi családi emlékként évtizedek óta függ a falon.
retus kellékei a műteremben
Sok esetben a festmény eredeti szépsége már megkopott a poros felülete, és a vászonra rakódott szennyeződés szürkesége miatt, további esztétikailag zavaró hiba lehet a meglazult, esetleg szakadt vászon. Hiszen ki akar egy szakadt, poros festményt kiakasztani a falra?
Restaurálás után a festmény színei újra élénkek
A hozzánk kerülő festmények tükrében a véleményünk az, hogy a festmény tisztítás a több évtizedes képekkel szinte csodát tesz, mert nem csak a festmény színei kapják vissza eredeti ragyogásukat - hiszen "csak" a festékrétegre rakódott szennyeződést távolítjuk el -  hanem a szakszerű és nem otthon végzett tisztítás után eddig rejtett részletek és a festő szignója is előbukkanhatnak.
műtermi hangulat restaurálás közben
 A festmény tisztítás mellett a kép keretének felújítása vagy cseréje is sokat számít abban, hogyan mutat majd a restaurált kép a falon.
Lakkozás feltárása
Az értékes műalkotások állapotának megőrzése, sérüléseinek javítása fontos és halaszthatatlan feladat, mert a vászon szakadása gyűrődésekhez vezet, ahogy a rossz tárolási körülmények a festékréteg sérüléséhez.
festékréteg sérüléseinek javítása tömítéssel


Még a nagyon rossz állapotban lévő festmények szakadásai és benyomódásai is nyom nélkül javíthatóak.
a fehér festék újra ragyog
Minden festmény készítési technikája, állapota változó, így a munka nem mechanikus, a műteremben tisztítópróbát végzünk, majd ezután beállítjuk a kiválasztott szer erősségét. A tisztítás után a szereket semlegesítjük, ami nagyon fontos, hiszen így az alatta lévő festékrétegben nem tesz kárt.
Olajfestmények mellett kartonra és farostlemezre készített festmények restaurálásával foglalkozunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések