2017. március 30., csütörtök

Mikor tisztíttassuk olajfestményünket?

Amikor egy festmény tulajdonosa megkeres minket, az érdeklődést sokszor kezdi azzal a kérdéssel, hogy szerintünk érdemes-e foglalkozni a festményével, restauráltatni a képet.

Általában azért kételkedik mert nem tudja, mekkora értékű az a festmény, ami egy régi családi emlékként évtizedek óta függ a falon.
 
Sok esetben bizonytalanítja el a tulajdonost az, hogy nem látja meg a festmény szépségét a rárakódott szennyeződések és a meglazult, esetleg szakadt vászon miatt.
Szinte évente változik, melyik festő alkotásai lesznek felkapottak a műtárgypiacon -a stabil, nagy nevek mellett mint Rippl-Rónai, vagy Aba Novák Vilmos , így értékbecslésbe először nem is bocsátkozunk.
A hozzánk kerülő festmények tükrében a véleményünk az, hogy a festménytisztítás a több évtizedes képekkel szinte csodát tesz, mert nem csak a festmény színei kapják vissza eredeti ragyogásukat - hiszen "csak" a festékrétegre rakódott szennyeződést távolítjuk el -  hanem a szakszerű és nem otthon végzett tisztítás után eddig rejtett részletek és a festő szignója is előbukkanhatnak.
 A sorozatban gyártott képek ellenpontjaként szép és meghitt marad a restauráltatott festmény, amelyhez érzelmi kötődése van, ebben az esetben pedig nem jelentős az a kérdés, mennyit ér jelenleg a festménye.
 
Az értékes műalkotások állapotának megőrzése, sérüléseinek javítása azonban fontos és halaszthatatlan feladat, mert a vászon szakadása gyűrődésekhez vezet, ahogy a rossz tárolási körülmények a festékréteg sérüléséhez.
 
Még a nagyon rossz állapotban lévő festmények szakadásai és benyomódásai is nyom nélkül javíthatóak.
 A festménytisztítás mellett a kép keretének rendbetétele, vagy cseréje is sokat számít abban, hogyan mutat majd  a kép a falon.
Olajfestmények mellett kartonra és farostlemezre készített festmények restaurálásával foglalkozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése