Mennyezeti díszítés, enyves festés restaurálása

 Műemléki épület mennyezeti díszítésének restaurálása

A korábban parókiaként használt épület emeleti szobáinak mennyezetén talált enyves festést nagyrészt már feltárták az évek során többször átfestett festékréteg alól.

kép:ecsetvonás

Az előbukkanó színek és díszítménytöredékek állapota a ház jelenlegi lakójának is értékesnek, megtartandónak bizonyultak, így a műemlék-védelemmel közösen egyeztetve kerülhetett sor a restaurálásra. Bár a falfestés sok helyen foltos és kopott volt, mégis szépen látszott az eredeti minták vonala.
Repedések tömítése
 Az ornamentikákról még konzerválás előtt szikével finoman feltártuk a festéket, lepattintgatva róla a szürke fátyolszerű réteget. Majd tömítettük a mennyezeten végighúzódó repedéseket.
Vakolatpótlás
 Mész habarccsal pótoltuk a villanyszerelés során kivésett részt a rozetta közepén.
kiegészített rozetta
Restaurálás közben a vakolással pótolt hiány. Száradás után erre kerül majd az alapszín, majd a felpauzált, megfestett kiegészítés.
mechanikusan feltárt díszítmény
 Az ornamentika megtisztítva, konzerválva és kiegészítve. Ahogyan a vékony festékréteg alól előtűnt a díszítmény, azonosíthatóvá váltak az alapszínek, melyeket kikevertünk és használtunk a hiányos, kopott részek beilleszkedő retusálásához.
IMG_3542 (2)
színek retusálás közben

A nagy belmagasság és a világos színek miatt a mennyezetei festmény hatása légies marad szépen keretezve a színes vonalzással.A színei mellett a virágok és indák formái is letisztultak, így kiegészíthető lett a vékony kontúrozással festett ornamentika, mely a mennyezet négy oldalán belül a színes vonalzásokra támaszkodva öleli körül a középen lévő festett rozettát.


A pontos kiegészítéseken túl, amivel a hiányosságokat pótoltuk a felületen. konzerválást és tömítést végeztünk, hiszen a mennyezeten rengeteg volt a repedés.
vp2
restaurálás előtt
vp1
restaurált mennyezet

vp
kép:ecsetvonás
Hangulatában azt szerettük volna visszaadni, ami egy régi,de egészséges felület sajátja: a több évtizedes "antik" hatás megtartása mellett egy összefogott, repedésektől, hiányoktól mentes, az eredetiségében megőrzött elegáns faldíszítést.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések