Cseresznyevirágos falfestmény a Dozzi-villában

 Szecessziós villa belső dekorációja

 A korhűen felújított XVI. kerületi szecessziós villa tulajdonosa az emeleti szintre vezető lépcsőház oldalfalaira kérte ezt a kézzel festett cseresznyevirágos díszítést. 

Alapszínként egy különleges árnyalatú festéket választottunk, ami leginkább egy világos, hideg színű cappucchinóra emlékeztetett.

Alkotás közben sokszor jutott eszünkbe, hogy nem is falra festünk, sokkal inkább olyan érzést keltett, mintha egy nagy könyv lapjaira készülne a festmény.
már az alapszín is különleges, öregbített könyvlap  hatású lett
A felületre először fehér krétával rajzoltuk fel az ágak ritmusát, majd híg festékkel elkezdtük a faágak festését.

kicsit térbeli hatást kelt az ágak rajzolata
Egyszerűnek tűnhet a virágos ágakat felrajzolni, és felfesteni a kompozíciót, de a drága, érzékeny falfestéket nem lehet nyom nélkül javítani, így nagyon figyeltünk, hogy elsőre sikerüljön nagy léptékváltással a falra festeni a mintát.
kép: ecsetvonás
A minta szépsége az egyszerűségéből és jól megválasztott színek használatából fakad: az oldalról benyúló ágakat lazúrosan festettük, a bimbókat és a virágszirmokat vastagabb, fedő festékkel.

a lépcső fordulása és a két díszített falsík
A díszítést két nagyobb mezőre komponáltuk, az alapszínük világos cappuccinó, amit pisztácia színűre festett gipszléc választ el a grafit szürke oldalfalszíntől. 
a virágok közelről
Nem számoltuk, de rengeteg virág bibéjét festettük meg vékony, kontúrozó ecsettel - a fehér virágokét sötéttel, a bordó és indigókékét pedig fehérrel.
a cseresznyevirágokkal borított ágak, bár nagy felületet borítanak be, mégis légiesek maradtak
A látvány végül részben plasztikus, részben kalligrafikus lett és díszíti a gyönyörűen helyreállított Mátyásföldi Dozzi-villát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések