2017. május 11., csütörtök

Franciás báj

 Falfestménnyel díszített fürdőszoba

Ami első perctől biztos volt, hogy a szoba díszítése az antik, aranyozott lábaskád és a festett faldekoráció együttes megjelenése lesz majd.

forrás:Pinterest

A falfestést megrendelő házaspár egy visszafogott, elegáns, finom vonalú fürdőszobát álmodott meg az újonnan épülő, erdőszéli otthonába. 
Az elképzelések egyeztetése után a fenti fénykép atmoszféráját érezték magukhoz a legközelebb és szerették volna ha saját otthonukban is  ez  az eredetileg egy átalakított francia kastélyban berendezett szoba valósult meg,  személyes kívánságaikat is figyelembe véve. 
Mi legyen az, ami színekben és figurálisan is megjelenik majd az otthonuk fürdőszobaként berendezett enteriőrében?

Ami első perctől biztos volt az antik, aranyozott lábaskád és a festett faldekoráció elkészítése.

A megvalósítás első lépése a korábban megvásárolt és felújított lábaskád antikolása volt a  különleges, kopott arany stílusban.

Alapozott felület, a kiindulási pont
Több rétegű festék
Sokféle festék szóba került, ám fontos szempontokat vettünk figyelembe, úgymint a felület kialakításához szükséges , mozgalmas, egybemosott hatás elérésére is használható legyen a festék és a vizes közeg se tegyen kárt benne.  
A festés elkészítése a kád mérete és súlya miatt nem is volt olyan egyszerű feladat, erről a műhelyben készített fényképek tanúskodnak:)
Sokféle technikát és szerszámot bevetettünk festéskor, hogy ne legyen mesterkélt a végeredmény.
Megviselt hatású felületek kialakítása volt a cél
Végül az elkészült kád oldalainak és lábainak festése is egyedien antikolt színben, ami a fehéren hagyott belső oldallal elegáns hatást kelt.

A következő lépés a festmény újratervezése és felvázolása volt:


Koptatott felületű, festői fák
 A kiinduláshoz használt képből a távolba vesző tájrészletet vázoltuk fel az 5m x 3m-es falfelületre. Itt is kopott hatást szerettük volna elérni, mintha a kép egy feltárás során került volna elő több réteg festés alól.
falfestmény tervezése
Ezt nemcsak a festésmóddal, hanem különleges anyaghasználattal is megalapoztuk, kerültük a fényes hatású műanyagtartalmú anyagokat.  A koptatott, meszes felületre porfesték és egy speciális lazúr segítségével festettük fel ezt az erdőrészletet, ami szándékosan egy kopott, régies felületet eredményezett.
Az alakokat a megrendelő kérésére kihagytuk a tervezésből, inkább egy sfumátós, légies tájkép felé vittük el a kompozíciót. A perspektivikus hatás eléréséhez finoman vezettük a szemet, a közelebbi fák kidolgozottságával és festék színeinek árnyalataival.
Ráadásul a természetes anyagok használatával a vizes, párás helyiségben sem kell félni, hogy a festmény megrongálódik. A tervek szerint a festmény mellé kerül majd a lábaskád, amit a tulajdonosoknak korábban újítottunk fel. Nem lesz egy szokványos fürdőszoba, az biztos!

A tájkép egy részlete

2 megjegyzés: