Hogyan készültek a falfestés rekonstrukciói?

Reneszánsz minták: egy falfestés rekonstrukciója 

A városligeti fasor evangélikus gimnáziumának dísztermét 2002. óta újra az egykori, gyönyörű díszítőfestés ékesíti. A helyreállítási munkák előkészítésében vettünk részt az akkoriban már 90.évében járó díszítőfestő-mesterrel, Takács Feri bácsival. 

Alul akantuszok sora, szalagos aranyfüzér, festett tojássor és delfinek a babérágak között.
A díszítőmotívumokat és a figurákat régi, fekete-fehér fotók alapján rekonstruáltuk. Először eredeti méretre nagyítottuk a mintákat és az adott falszakaszok méretéhez igazítottuk, majd a színpróbák után nekiálltunk a vázlat elkészítéséhez.
 
Festőcégérre támaszkodó szfinx, körülötte tulipánok, akantuszok.
A munka, mely az iskola pincéjében berendezett "műteremben" zajlott, különleges hangulatban telt. Nem csak azért volt izgalmas, mert a homályos fényképeken alig kivehető mintákat később 2m x 3m nagyságban festettük meg.
 
Rózsacsokor , babérlevelet tartó angyallal.
Reggelente megérkezett a mindig elegáns öregúr, aki miután felöltőjét levette és botját az ajtó mellé támasztotta a festőállvány elé állva feltűrte az inge ujját. Eleinte nehezen barátkozott, de miután látta, mennyire szívesen hallgatjuk történeteit- egyre többet mesélt korábbi munkáiról. 
A növényi díszítmények helyes megfestéséről, az "ákántuszok" leveleinek arányáról, a festett fények határozottan húzott vonaláról és arról, hogy színkeverés közben mennyi mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy a festett felület harmonikus összképe kialakuljon.
Akantuszlevelek a természetben.
 
 A boltívek találkozásánál babérágakat tartó figura, felette zenére utaló címer.

Ebben a régimódi "mester és tanítványai" légkörben készültek el ezek a pannók, amelyen a virágcsokrok és a drágakövek Feri bácsi keze nyomát őrzik. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések