Rekonstrukció vagy eredetiség? - Jeruzsálemi ikon restaurálás


Említettük már, hogy az egyik legizgalmasabb feladatunk, amikor úgy kell újrafestenünk egy részt a festményen, hogy nem ismerjük milyen lehetett az eredeti ábrázolás. Ilyenkor felmerül a kérdés: megfessük, hogy ne maradjon zavaró a hiányzó rész, vagy hagyjuk meg a lepusztult állapotot?
Ezen a festményen egy beázás következtében a teljes középső rész elpusztult, amit látszólag pótoltak, ám ez sem stílusban, sem pedig színben nem illett az ikonhoz. Kutatásaink során az is kiderült, hogy ikonográfiailag sem stimmelnek az egyes jelenetek, tehát aki  előttünk javította a képet blöffölt. Szerencsére a Szentendrei Szerb Egyházi Múzeumban van hasonló korú Jeruzsálemi ikon, melyet analógiaként tudtunk használni, azonkívül korabeli leírásokban is szerepelnek a "Szent sír" ábrázolására utaló grafikák.
A kép azoknak az un. „Jeruzsálemi zarándoklat ikonoknak” az egyik darabja, amik a XVII.-XVIII. században készültek Jeruzsálemben. Ezeket a javarészt görög feliratozású ikonokat a zarándokok "szuvenírként", felcsavart állapotban hozták magukkal, és megérkezésük után feszítették vakkeretre. Az akkoriban hazánk területén élő görög származású ortodox hívők is tettek zarándoklatot, így kerültek Magyarországra az ilyen típusú proskynetarionok melyek ikonográfiája javarészt megegyezik.


A festményen vizsgálatokat végeztünk, hogy minél több rejtett információt megtudjunk. Az ilyen vizsgálatok jelentőségéről a későbbiekben még szólunk. A fekete-fehér  UV felvételen világos színben jelentkeznek azok a területek, ahol a javítások, átfestések vannak, míg sötétebb színben az eredeti részek figyelhetők meg.


A teljes feltárás után -mely a javítások eltávolítását jelenti -a színfoltok és az apró eredeti festékszigetek segítettek nekünk a képecskék beazonosításában. Ekkor született egy számítógépes rekonstrukció, ami alapján elkezdhettük a  bibliai jelenetek megfestését.

         

Jobb oldalon a számítógépes rekonstrukcióval kiegészített kép.Óvatosan, részletenként haladva pótoltuk a hiányzó felületet.


Mígnem elkészült ez a nagy méretű,  XVIII. századi ikon immáron bemutatható állapotban. Színben, stílusban és ikonográfiailag is egységes képet mutatva.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések