Sérült és hiányos festmény


 Festmény tisztítás és restaurálás - Hincz Gyula: "Vízparti táj hegyekkel"

restaurálás után
Hincz sokoldalú művész volt, aki az 1920-as éveitől 1983-ig alkotott mint illusztrátor, festő és iparművész. Gyerekkorunk ismert könyvét, a "Bóbitát" is az ő rajzai színesítették meg, és ez a tiszta színvilág végigkíséri művészetét. 
Nyitottsága miatt sokrétű ábrázolásmódja mindig megújult, az absztrakt mozaikokban és a figurális festményekben azonban közösek az akvarell-szerű, ragyogó színek.

Ez a festmény  hagyatékának része, és már évek óta tárolták más képekre fektetve. Sérülései is nagyjából ebből fakadtak. A vászon nem volt vakkeretre feszítve, aminek következtében a húzószélek visszapöndörödtek. A hordozó ezeken a helyeken megtöredezett,a festmény alsó és felső részén a súrlódástól  a festék lekopott.
Néhány helyen lyukak rontottak az amúgy is elég siralmas összképen.

Az alsó rész hiányainak tömítése.
A pergő festékréteg konzerválása után lehetett csak elkezdeni a tisztítást, és a szélek egyenesítésével is ekkor praktikus foglalkozni. A hiányok pótlására krétás tömítőmasszát használtunk.
Tisztítás után a festmény színei élénkebbé váltak, nyilvánvaló lett, hogy egy kivételes szépségű tájkép lesz majd a munka eredménye. Új húzószegély került a megviselt szélekre, majd a konzerválás után a festmény ékelhető vakkeretet kapott. 


A hófödte hegyek igazi színei.

A festmény visszanyerte mélységét a lakkozás után, a sárgák és vörösek színei újra izzottak a lemenő nap fényében fürdő tájképen. Nem könnyű feladat a vékonyan, lazúrosan egymásra festett színeket és átmeneteket úgy visszaadni a kopások felett, hogy az tökéletesen illeszkedjen az eredeti festékréteghez. 


Színek és a kiegészítések. Többrétegű, lazúros retus.
Az alsó rész retus után.

A női alak körvonalai szépen megmaradtak, így csak a formát kellett kiegészíteni a ruha kopásain.
                                       A festmény restaurálás előtt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések