Festmény tisztítás és restaurálás - Hincz Gyula: "Három székely"


Hincz Gyula 1943-ban egy tanulmányút alkalmával járt Erdélyben ahol több nagyméretű képet festett, melyek között van számos tájkép, és ez a három alakos életkép is. 

A nagyméretű olajfestményt nem ékelhető vakkeretre feszítették, így a vászon laza és lebegős lett, a színes szőttes pasztózusan festett díszítésein pedig megtöredezett, majd kipattogzott a festékréteg.
A festménnyel restaurálás során a tisztítás és a konzerválás mellett a hiányok pótlása és a vászon új vakkeretre való feszítése történt.
 
 A sérült festékréteg közeli felvételen
Több kis sziget is kialakult a hiányokból, ahol az alapozásig kitörtek a vastagon, festőkéssel felvitt színek. Szükség volt a konzerválásra, mert a hiányok melletti festékréteg is nagyon meggyengült.
Kipótolt festékhiányok.
 
 Tömített festékhiányok. A festékhiányokat fehér tömítőmasszával pótoltuk, ezután a színeket retussal az eredeti festékréteghez igazítottuk.
Szakadások több helyen a vásznon
 
A festmény egy  zsákvászonra készült, szélei szakadtak és beljebb is hasadások tarkították melyeket élberagasztással javítottunk. A konzerválás, tömítés és az esztétikai kiegészítés után ez a festmény is egy új vakkeretet kapott.
A festmény állapota a restaurálás előtt, átvételkor.
  
              A festmény restaurálás után.     

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések