Festmény tisztítás és restaurálás - Berkes Antal: "Urak"

A restaurált festmény.
Berkes egy korai képe került hozzánk restaurálásra. Mivel a művész leginkább tájképeket és utcarészleteket festett, ez a kétalakos festmény igazi ritkaságnak számít.
Festményrestaurálás és tisztítás az Ecsetvonás műteremben 
Ahogy a szemből megvilágított átvételi fotón is látszik, nagyon rossz állapotban volt: a fehér foltok mindegyike vászonhiányokat, illetve a kipergéseket mutatja. Ugyanakkor az elöregedett lakkrétegtől, és a szennyeződésektől alakok rajzolata alig volt kivehető. 
Berkes Antal
A tisztítás során egyre több színes részlet került elő.  
Berkes Antal
Az átfestések eltávolítása után újabb vászonhiányokra bukkantunk, melyeket eddig elrejtett a javításként vastagon rákent sötétzöld olajfesték. A hiányzó anyagot hasonló szövésű vászondarabkákkal, élberagasztással pótoltuk.
Festményrestaurálás és tisztítás az Ecsetvonás műteremben
A fenti képen a tömítések világos színben jelentkeznek, mintegy összegezve az átvételkor még nem látható sérüléseket is.
A festmény viaszgyantás dublírozása és konzerválása után következtek az esztétikai kiegészítések. A kipótolt vászon, és festékhiányok fölé tömítés került, majd ezek becsiszolása után foglalkoztunk a festékréteg színbéli helyreállításával.
Festményrestaurálás és tisztítás az Ecsetvonás műteremben
Bal oldalon a sérült festmény részlete, jobb oldalon a kiegészített arckép.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések