Régi, míves technika: a vonalzás

Régi díszítőfestészeti fogás a "vonalzás". 

 Nem is olyan régen még ügyes kezű szobafestő-mesterek húzták ezeket a speciális vonalzóval és ecsettel készített különböző szélességű vonalakat, melyeket vastagságuk szerint neveztek el:

- "band" avagy "széles szalag" (3-4 cm ig )
- "fél band", avagy "fél szalag" (1,5-2 cm-ig)
- "beigleiter", avagy "kisérő vonal" (6-10 mm)
- "ritcer" avagy "karc vonal" (-5 mm-ig)
Festményrestaurálás és tisztítás az Ecsetvonás műteremben
vonalzás egy restaurálás során
Manapság azonban kevés a jó vonalzó mester, még a díszítőfestő iskolában végzett szakemberek se mindig erősek ebben az aprólékos, nagy türelmet igénylő műfajban.
Valóban nem könnyű elérni, hogy egyenletes vastagságúak legyenek a vonalak, az összeeresztések se látszanak, azonkívül a festék ne legyen se túl sok, se túl kevés az ecsetben.
A lecsorgó festék, vagy épp ellenkezőleg, a túl száraz ecset mind-mind megnehezíti a munkát és nem ad egységes felületet, a vonal recegni fog.
Festményrestaurálás és tisztítás az Ecsetvonás műteremben
mennyezeti vonal húzás: koncentráció egy nem túl kényelmes testhelyzetben
A vékony fa vonalzó neve "lénia", ez adja az ecset támasztékát. Meglepetésünkre alig kaphatóak már a festékboltokban. Kérdésünkre, hogy akkor manapság mivel vonalaznak a festők, csak vállrándítással felelt az eladó. 
Festményrestaurálás és tisztítás az Ecsetvonás műteremben
vonalzás a Hódmezővásárhelyi zsinagógában
Akkor nehezedik ám csak a helyzet, ha a csíkokat ívelt, csavart felületre kell készíteni úgy mint itt, az Andrássy úton álló műemléképület keresztboltozataiba.
Íves vonalzás zárja le a háromszögletű festett falmezőket az Andrássy-út egyik palotájában
Ilyenkor van szükség némi találékonyságra a feladat megoldásához:  a léniát íjjá alakítva meghajlítottuk az ív formája szerint, ez segítette ecsetünket a görbe vonalak mentén vezetni.
Az íves részeken használt, saját készítésű "görbevonalzó"
 
 

Megjegyzések

  1. Nálunk a sokadik generációs festő vagyok a családban.Apámtól tanultam léniával vonalat húzni,ő pedig a nagypapától...sajnos valóba kihaló félben van a Festő szakma ezen része.... :(

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések