Festmény tisztítás és restaurálás - Csendélet porcelánnal

A restaurált festmény.
 
Amikor ezt a képet teljes restaurálásra átvettük, már tudtuk, hogy mennyire látványos lesz majd a szennyeződés alól "elővarázsolt" sötétzöld drapéria és a fehér porcelánok kontrasztja. Csak amikor elkezdtük a munkát, akkor szembesültünk a rengeteg és nagyvonalú fekete átfestésekkel a zöld háttérben. 
A festmény bal oldalon már megtisztítva a szennyeződésektől, a háttérben látható sötétebb foltok az átfestések.
Korábban már javították a festmény sérüléseit, az átfestések alatt kopások, és lyukak is javításra vártak. A fehér asztalterítő és a porcelán készlet színei szépen kivilágosodtak, amint a szennyeződést eltávolítottuk róluk. Miután a képet a vakkeretről levettük, szembetűnt, hogy a festmény eredeti méretét csonkolták, levágtak egy részt belőle és baloldalt a vakkeretre hajtották.
A fehér kittek a kitömített sérülések helyét jelzik. 
A kép tulajdonosával egyeztetve úgy döntöttünk, hogy visszaállítjuk a csendélet eredeti méretét. Ezért hasonló struktúrájú vászonnal, élberagasztással pótoltuk a vászon hiányzó részét és kiegészítettük a festmény jobb sarkát is. A lakkozás és az olajretusok felvitele után az elkészült festményhez az új méretei miatt egy új díszkeret készült. 
 
A festmény restaurálás előtt.

                
  
  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések