Nem minden az, aminek látszik...

...mert ami itt fának látszik,  az valójában fautánzattal díszített, csak daruval emelhető, több tonnás acél páncélszekrény. 

flóderezés
kép.ecsetvonás
A  fa erezetének valósághű kialakításához használt eszközök, rukkerecset, oszlató, slepper, gumi, acél fésű, poreszoló henger. 

fautánzat készítése
kép:ecsetvonás
Ezek az antik széfek a XIX. század végén kezdtek teret hódítani, festésük azonban a hosszú évek alatt elpusztult, és csak egy zománcfestékkel lefestett, valahol  porosodó, mozdíthatatlan kacatok lesznek. Pedig érdemes őket felújítani, hiszen eredeti formájukban nagyon mutatós darabok. 
(További információk itt: http://www.prs-kft.hu/ weboldal, kiemelt ajánlataiban.) A "flóderezés" különböző fafajták utánzásának régi mesterségbeli fogása, melyet akkor használunk, amikor értéktelenebb fa-, fal-, fém-, vagy gipsz felületeknél azt a látszatot akarjuk elérni, hogy értékes faanyagból készültek. 

Elsősorban tölgy és dió erezeteket utánozunk, de tanultunk különlegesebb, pl. nyírfa erezést is, ám ilyen fafajta utánzására még eddig nem érkezett megrendelés.
Alapnak az aktuális fa alapszínével megegyező olajfestéket keverünk ki. Ilyenkor a megrendelők sokszor a szívükhöz kapnak, hiszen nehéz elképzelni, hogy az okkersárga "telibe mázolt" ajtóból végül tölgyfahatású festés lesz.
fautánzat készítése
  Festett, flóderezéssel felújított ajtók
A száradás után  következhet a "partik" (a természetes fa szélességét figyelembe vett összefüggő deszka rész) megrajzolása. 
Ezt hagyományosan pigmentekből kikevert "lazúrszínnel" alakítjuk ki (színezőképességgel igen, de fedőképességgel nem rendelkező festék), mely alól áttűnik az alapszín.
A paletta főleg földfestékekből áll.
A sötét faerezeteket ecsettel, a világosakat visszatörléssel rajzoljuk meg. Ha kész van a teljes rajzolat, jöhet egy újabb nélkülözhetetlen szerszám: az acél fésű, amivel megszakítjuk a szálakat, ez mindig a parti belsejétől kifelé történik, a szakállazás irányában.
Itt aztán elszabadulhatnak az indulatok, mert a rajzos érmeneteket "szakállazhatjuk" avagy "poreszolhatjuk" (kis vonalkákat húzva az erezet külső részén, ahol az erek a legtávolabb esnek egymástól), vagy kialakíthatunk csomókat, világosabb, sötétebb részeket.
Száradás után lakkozással zárjuk a munkafolyamatokat.
 
díszítőfestés
Flóderezéssel felújított hajóláda.                                            

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések