Gyerekszobai falfestmény felújítása.

A restaurált falkép.

Egy beázás miatt a falakon folyó víz megrongálta a gyerekszobát díszítő falképeket. Hogy a festményről mégse kelljen lemondani, a munka célja az volt, hogy a finom átmenetekkel festett, tornyos kastélyt és  felhős környezetét a festmény eredeti állapotához illeszkedően egészítsük ki.

Bal oldalon az újravakolt, fehér falfelület.

A felpúposodott festékréteggel együtt a régi vakolatot is el kellett távolítani. Óvatosan, az épen maradt részek mellett haladva kell kivésni a felázott falszakaszt: ekkor még nagyon ijesztőnek tűnik a rombolás.
A kiegészítést festés előtt lealapoztuk.

A hiányzó vakolat pótlása és csiszolása után festettük meg a kép hiányzó részeit. Nehezítette a helyreállítást, hogy a falkép színeit festékszóróval hordták a felületre. Így azontúl, hogy tökéletesen ugyanolyan színárnyalatokat kevertünk ki, még a festékszórót is ugyanazzal a technikával kezeltük, hogy az újrafestett részek észrevétlenek maradjanak.


Miután ezzel elkészültünk, már csak a kép tulajdonosa és mi tudtuk megmondani,hol csúfította el a falfestményt egykor a beázásból visszamaradt folt, a kisfiú pedig még sokáig örülhet a szobája falát díszítő festménynek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések